Friday, April 1, 2011

GA : LET'S GO GREEN. SAVE THE EARTH!

assalamualaikum semua....


hari ni saya join satu contest iaitu , GA : LET'S GO GREEN . SAVE EARTH !

ok tak nak panjang cite..kita truskan mcm dalam syarat

soalan : bagaimana cara anda selamatkan bumi ini supaya kekal hijau?

skema jawapan(lembaga jawapan cerita farez) :

  • first kita tak boleh guna beg plastik...
alternatif = beg kertas,green beg..
  • seterusnya hentikan mengguna kertas yg terlalu byk kerana byk pkok yg kena tebang..
alternatif = kitar semula kertas yang sedia ada
  • hentkan pembalakan berleluasa..
alternatif = guna bahan lain atau cipta kayu tiruan dari mampatan bahan2 kitar semula.
  • kurangkan tanam pokok bnga or hiasan
alternatif = tanam pkok yg rimbun2 cth : pkok rambutan..bkn setakat meneduh kawasan,menyerap karbon dioxsida tapi boleh makan buah nya..=)

terakhir...wajibkan sekurang-kurangnya dua pokok (bkn pkok bnga or hiasan) di setiap rumah..dan wajib kan tanam pkok2 di sekitar bandar..(asal ada kosong je ruang tu,tanam pokok..)

p/s : pokok berguna untuk kita..hargai nya..sama2 hijaukan bumi..bukan rosakkannya..ingat!!

saya tag kpd :

syalliey yatiey
mymye
ace
niezmo
esya

kawan2 yg lain pun boleh masuk..
ape2 pergi ke link ni:
http://syuwaistory.blogspot.com/2011/03/ga-lets-go-green-save-earth.html

sekadar berkongsi

3 berkata-kata:

syuwai said...

thanks join ya ;)

kiutnya panda tu, rsa macam nak belasah je..hakhakhak

p/s follw sini juga ;)

farez said...

ur wlcme..hehe.hrap2 mnang..hehe..tq ek sbb follow..

Penggemar Coklat said...

maaf banyak2x sebab lmbat umum X(

ni entri untuk korang http://syuwaistory.blogspot.com/2011/08/pemenang-ga-lets-go-green-save-earth.html