Monday, April 18, 2011

KHAS BUAT SEMUA


Assalamualaikum semua..hai..!!

harap semua sihat sejahtera hendakNya..dan terima kasih kpd follower sy dan sesiapa sahaja yg sudi visit blog biasa ni..ok..
entry kali ni panjang sikit dan lebih kepada luahan hati penulis(saya)..jadi kd sesiapa yg tidak berminat..boleh abaikan entry ini..terima kasih..=)

ok..sejak kebelakangan ni..asyik termenung jew.adoi..tak tahu la kenapa..xsenta kot..haha..
xpe le...mlm ni..sy nak share sikit dgn kamu@komer2 semua sebelum sambung pasal luahan hati sy..hehe

hidup ini umpama seorang pengembara/kehidupan di dunia ibarat seorang perantau

Sabda Rasulullah s.a.w :


klik untuk paparan jelas

Maksudnya: Daripada Abdullah Ibn Umar Radiyallah 'Anhuma, katanya: Rasulullah S.A.W.memegang
bahuku seraya bersabda: Jadilah di atas dunia ini sebagai seorang perantau. Ibn Umar berkata: Apabila
kamu berada pada waktu petang, janganlah tunggu menjelangnya waktu pagi. Apabila kamu berada
pada waktu pagi,jangan tunggu menjelangnya waktu petang. Gunakan peluang untuk beramal semasa
kamu sihat untuk persediaan ketika kamu sakit dan semasa kamu hidup untuk persediaan matimu.

Intisari:
Rasulullah S.A.W. mengajar kita supaya menganggap dunia ini sebagai tempat persinggahan. Hidup
yang kekal abadi hanyalah di akhirat nanti. Kehidupan kita ibarat kehidupan seorang perantau yang
singgah di tempat persinggahannya untuk mengumpul bekalan buat perjalanannya yang masih jauh.
Kita hendaklah mengambil peluang semasa kita masih sihat dan masih hidup untuk mengumpul
bekalan akhirat. Sebagai seorang Muslim, kita mestilah menghargai masa dan tidak melengah-lengahkan
urusan yang baik.

ok..berbalik kpd luahan hati sy..
stelah berfikiran positif-nada serius

sy sedar kehidupan di dunia adalah satu persinggahan..
jadi sy ingin dan mahu seboleh yg mungkin berbuat baik kepada sesiapa sahaja..dan sy juga mengambil peluang ini memohon ke maafan jika ada tersalah silap dengan sesiapa sahaja tidak kira di dalam blog ini atau di dunia sebenar..(di smkdsa) sekolah kluster..btul kan?En.Pengetua sy..=)


sy seboleh-boleh nya xnak langsung mahu gaduh2 dgn sesiapa sahaja..dan lbih mahu berkenal-kenalan al maklum la,dalam alam maya je le tempat mengumpul kawan2 dan real life sy ni pendiam sikit..huhu..
jadi jgn sombong2 ok..i just want to friend with u all (teringin speaking)hehe..
kpd sesiapa yg tidak berpuas hati atau tidak suka..ok..u tinggalkan komen di bawah..sy akan jejak anda dan kita akan berbincang dgn baik..dan kepada yg ok2 shja sama saya...sy suka..hehe

setakat itu sahaja dari sy buat semua..
tidak tahu menulis apa2..
senyum tak perlu kata apa2..=)
bye..
wasalam

sekadar berkongsi

7 berkata-kata:

Arisa said...

btul2. kadang2 kita lupa dunia ni hanya persinggahan aka sementara. sy x sombong kn? :P

farez said...

ye btul tu..
hehe..awk xsombong..=)
tq sbb sudi baca and singgah kt blog sy..=)

fyna said...

nice entry dear..
;)

farez said...

fyna : tq ya..=)

myzasuki said...

saya pon pendiam gak kat luar..
hee

nice to meet u ! ^_^

Yaya said...

weyhhh . ****** aq ta pueh atie ngn ag !!!!!

farez said...

myzasuki : hehe..boleh buat geng..=p

yaya : oit..sja la pun..haha..sabar2