Tuesday, May 17, 2011

Anti Virus apa yang anda guna sekarang?



Assalamualaikum semua..
Entry kali ni panjang sikit sebab mereview antivirus
Ok ,Hari ini saya nak review sikit pasal antivirus yang pernah saya pakai sebelum ini. Dengan antivirus di komputer,komputer anda dilindungi secara menyeluruh macam iklan colgate.Tapi,ia bergantung kepada jenis antivirus tersebut.Saya nasihat kan kepada semua,beli lah antivirus yang original daripada mendownload dan crack sebab original ni lebih berfaedah lagipun yg original tak la terlalu mahal dan banyak masalahnya kalau guna yg tak original(berdasarkan pengalaman).apa pun kepuasan terletak di tangan anda



BitDefender
Ini antara antivirus yang terbaik yg pernah saya guna.Kiranya puas hati lah dengan fungsi aplikasinya.Antara fungsi yang terdapat didalamnya seperti Game Mode, Defrag, Registry Fix, Vault, dan lain-lain


Kaspersky
Ini adalah antivirus yang lama saya pakai dulu. Ia bagus, tetapi key asyik kena block jer. Biasala kan, pakai yang crack pun. Nak beli malas so bertukar pada BitDefender bukan kerana ia tidak bagus, tetapi saya merasakan Bitdefender lebih baik. Dalam kaspersky ini, firewall, antivirus, antispyware, dan cara penggunaannya memang bagus. Tidak ada kurangnya dari BitDefender.


ESET NOD32
antivirus ni saya pakai sekejap saje sewaktu guna windows xp dan prestasinya bagus ,bila scan sekejap saja macam faham pula yg saya xsuka tunggu lama2 dan satu lagi kebaikan Nod32 ni  ia tidak mengurangkan pretasi komputer dan merupakan antivirus terbaik untuk windows xp


 Avira Antivirus
ni antivirus yg saya guna dekat laptop baru saya sekarang.setakat sekarang ok saja le..tapi satu saja yg xsuka,antivirus ni suka makan crack / patch software yg saya download.macam faham2 pula yg saya nak guna software pirate..hehe


Microsoft Security Essentials
Antivirus ni memuaskan sepanjang penggunaan nya..antivirus ni dibuat oleh company yg sama untuk windows ,jadi saya xragu2 sepanjang penggunaan nya dan bagi sesiapa yang nak jimat ram or ram Cuma 512mb,saya syorkan guna yg ini dan kalau tak silap saya,ia cuma sesuai untuk windows7 saja kot


AVG
Avg ni saya pernah guna time dulu2 ni waktu windows xp..huh..jgn duk kata apa.antivirus ni memang tak sesuai sama ada tua atau muda dan paling tak sesuai kepada orang yg tak sabar..scan lambat gila2,update pun serupa dan ada sesetengah virus yg dia tak ditect dan saya pernah kena..selepas dari tu saya terus anti sama avg ni..tobat xguna dah

Segala aa yg saya tulis di atas merupakan pengalaman saya sepanjang penggunaan nya. Sama ada nak percaya atau tidak terpulang kepada anda dan anda boleh mencubanya sendiri. Dan diingatkan bahawa 1-komputer Cuma 1-antivirus xbagus kalau letak banyak2


sekadar berkongsi

6 berkata-kata:

CIK FERRA AWW said...

I GUNA AVIRA. LANCAR JER SBB I TAK SUKE DONLOT PAPE

perondajaketbiru74 said...

hmmmm....skrg sy guna Avira tapi macam tak best plk nak try NOD 32 tuler

zunitaramli said...

saya xguna apa2 antivirus sbb sy guna macintosh. even mcm tu, sy still use software "cleanMyMac" utk bersihkan pape yg xpatut ade dlm comp, so that comp sentiasa 'bersih' dan laju;)

farez said...

cik ferra aww aww..

oh..ok ler mcm 2..bgus3

farez said...

peronda jaket biru

oh ye ker?bgus ler..nod 32 antra antivirus yg sy suka skli

farez said...

zunita ramli

macintosh? wah..bila la sy dpt pkai..hehe..hrap2 ada rezeki nnty